Espoolaisen salibandyn synty

23.10.2020

Espoolainen salibandy syntyi Tuomarilan Urheilijoiden alle

Espoolainen salibandy syntyi Tuomarilan Urheilijoiden alle 1980-luvun lopulla. Joukko innokkaita juniori-ikäisiä jalkapallon pelaajia (C-pojat/EBK) harjoitteli talvikaudella vanhassa Lagstadin koulussa Olle Österlundin valmennuksessa.  Eräänä iltana he pääsivät vahingossa sisään voimistelusalin välinevarastoon ja löysivät sieltä kumiletkun näköisiä mailoja. Pojat kävivät lainalupaa valvojalta kysymässä ja sen saatuaan alkoivat ennen jalkapallotreenejä niillä mailoilla pelaamaan. Pojat olivat kovia jääkiekon SM-liigan kannattajia niin kentällä vilisi Timo Suden ja Pertti Lehtosen nimisiä legendoja. Tämän kerran jälkeen kyseiset pojat pelasivat aina jalkapalloharjoitusten aluksi "sählyä". Peliaika kasvoi talven edetessä ja lopulta lähes koko harjoitukset pelattiin salibandya niin kuin olimme sitä alkaneet kutsumaan. Siitä tarina lähti liikkeelle.


Poikien futisryhmä innostui tästä uudesta lajista kovasti ja valtuutti allekirjoittaneen asiaa selvittelemään. Puhelinluettelosta lopulta löytyi salibandyliiton numero ja siellä puhelimeen vastasi Pekka Mukkala (salibandyliiton keskeinen perustaja). Rupattelutuokion jälkeen hän lähetti minulle salibandyliiton nimissä kirjeen ja päästiin asiassa eteenpäin. Meidän piti löytää itsellemme seura ja otin tietysti yhteyttä jalkapalloseuraamme (EBK) mutta he eivät olleet tästä innostuneita. Halusin viedä tätä kuitenkin eteenpäin ja mieleeni juolahti seura, jonka yleisurheilukerhossa silloin olin Pekka Vakkurin opeissa. Pekka vinkkasi että kannattaa ottaa yhteyttä seuran johtoon ja tätä kautta sain kontaktin Matti Leikkaaseen. Esittelin hänelle asiani ja pian minut kutsuttiin johtokunnan kokoukseen Tuomo Ranteen kotiin. Seura siis löytyi ja meistä tuli espoon ensimmäinen salibandya pelaava seura kesällä v 1988. Lajitoiminnan puuhamiehiä allekirjoittaneen lisäksi olivat Kai Vilponen ja Jukka Selviranta.

 

Seuraavaksi aloimme selvittämään salibandyliiton sarjatoimintaa ja löysimme miesten sarjat. Junioreille ei toimintaa ollut vielä lainkaan. Emme kerenneet ilmoittautua kauden varsinaiseen sarjaan mutta pääsimme miesten Suomen Cup:iin mukaan. Kirjepostina tuli salibandytoimintaan liittyviä ohjeita sekä tietoa Suomen cupin järjestelyistä. Ja samalla saimme tietää ensimmäisen pelikierroksen vastustajamme Hattelmalan Urheilijat. Meille annettiin kotiottelu ja peli pelattiin Suvelan koulun jumppasalissa. Kaukalo ei silloin ollut pakollinen ja peli pelattiin ilman. Seuran ja Espoon ensimmäinen virallinen salibandypeli päättyi Tuomarilan Urheilijoiden voittoon 5-2 ja etenimme Suomen cupissa toiselle kierrokselle. Postia kovasti taas odoteltiin ja vihdoin sellainen ilmestyi. Toisen kierroksen peli oli vieraspeli ja vastustajana Turbon Pallon. Meitä nauratti nimi ja aloimme valmistelemaan Tampereen reissua. Vähitellen hymy hyytyi, kun saimme tietää että kyseessä on SM-sarjan joukkue ja vielä sieltä kärkipäästä. Kesken koulupäivää lähdimme junalla seikkailemaan ja kohti Turbon kotihallia. Lopulta löysimme paikan ja aloimme peliin valmistautumaan. Vastustaja näytti ihan pro-tason ryhmältä ja itse pelivälineetkin olivat kuin toiselta planeetalta. Meillä oli ne kuuluisat letkumailat ja vastustajalla oikeat säbämailat. Mailoista Turbon poppoo meille kuittailikin. Lisäksi kaukalo oli meille täysin uusi tuttavuus, joten jännitystä oli ilmassa. Oletusarvo oli meilläkin että kyytiä on luvassa mutta peli olikin todella tiukka. Taistelimme jatkopaikasta ihan viimeiseen asti ja lopulta taivuimme 3-2 tappioon. Todella huikea suoritus alaikäisiltä pojilta Suomen kärkikastin joukkuetta vastaan ja vielä vieraskentällä. Vastustaja kiitteli meitä nuoria pelaajia loistavasta ottelusta ja sanoivat että teistä varmaan jatkossa paljon kuuluu. Upea muisto ja Suomen cupin peleistä espoolainen salibandy sai lähtönsä.

 

Miesten joukkue ilmoittautui seuraavana vuonna liiton sarjatoimintaan mukaan ja pääsimme pelaamaan silloin 2.divisioonaa. Itseäni myös valmentaminen kiinnosti kovasti niin perustin Kirkkojärven koti – ja kouluyhdistyksen avustamana seuraan myös ensimmäisen juniorijoukkueen (pojat olivat silloin ikäluokkaa -77 syntyneet). Samoihin aikoihin salibandyliitto alkoi järjestämään myös junioreille omaa sarjatoimintaa ja ilmoittauduimme mukaan C-poikien SM-sarjaan. Kyseinen joukkue muotoutui Kirkkojärvellä asuneisiin pelaajiin ja heidän kavereihinsa. Joukkueen kapteenina toimi nykyään Tuomarilassa asuva Veli-Matti Rossi ja maalivahtina tälläkin hetkellä lajia SM-tasolla valmentava Jarno Kivinen. Sarjakaudesta tuli ikimuistoinen ja lopulta saimme kauden päätteeksi kaulaamme SM-hopeaa. Allekirjoittanut vastasi valmennuksesta, huollosta ja joukkueenjohtajan tehtävistä. Pronssille jäi Boltsi Boys, jossa pelasi mm tämän hetken iso salibandyvaikuttaja Petteri Bergman. 

Teksti:

Lasse Heikura
Tuomarilan Urheilijoiden salibandyjaoston perustaja v1988

Tu_kuva_Lasse.png