Tu pojat 08 - joukkueen matkassa

04.05.2020

TU pojat 08

Taustatarina

Tuomarilan Urheilijoiden poikien ’08 joukkue on ollut joukkuetoiminnassa mukana nyt 4 vuotta. Osa joukkueen pelaajista on aloittanut jo kerhotoiminnan puolella ja myös uusia pelaajia on tullut tasaisesti mukaan. Kaudella 19/20 joukkueen pelaajamäärä kasvoi ja loppupuolella joukkueeseen kuului jo 30 poikaa. Joukkue harjoitteli 3 kertaa viikossa ja harjoitukset koostuivat salitreenin lisäksi juoksulenkeistä ja muusta tekniikkaharjoittelusta. Lisäksi maalivahdit ovat käyneet omissa maalivahtitreeneissä joukkueharjoitusten lisäksi. Joukkueen päävalmentajana alusta asti toiminut Eemeli Ristikartano siirtyi keväällä ’20 armeijan harmaisiin ja Kaarlo Vakkilainen otti ison osan tehtävistä hoitaakseen. Apuvalmentajana on ansiokkaasti toiminut Matti Koski ja uutena vahvistuksena tällä kaudella TU 05 joukkueen pelaaja Julius Eriksson. Lisäksi useat vanhemmat ovat olleet toiminnassa mukana ja auttaneet joukkuetta eri tavoin. Iso kiitos siitä

Kausi 19/20

Tätä kautta lähdettiin toteuttamaan ajatuksella ”kehitys edellä” ja sitä kautta haastettiin joukkuetta ja pelaajia. Pelaajia oli alkukaudesta 24 mikä mahdollisti kahteen sarjaan lähdön. Sarjavalintoja pohdittaessa oli tärkeää, että tarvittaessa myös toisesta ryhmästä voi tulla pelaajia täydentämään pelejä. Lisäksi 08 ikäluokka teki TU-yhteistyötä ja tarjosi muutamalle 07 ja 09 pelaajalle mahdollisuuden tulla täydentämään yksittäisissä peleissä. Tämä kehittää TU:ta kokonaisuutena, kun välillä voi kokeilla taitojaan myös eri ryhmissä ja ikäluokissa. Joukkue lähti sekä 07 ylempään haastajasarjaan että 08 alempaan haastajasarjaan, koska pelit vierekkäisissä ikäluokissa eivät ole samoina päivinä. SSBL-sarjojen lisäksi joukkue osallistui EA-liigaan, jota pelataan Esport Arenalla. Joukkueessa on kaksi maalivahtia, jotka vuorottelevat peleissä. Näiden pelien lisäksi on järjestetty myös muutama harjoituspeli lähialueen seuroja vastaan.

Peliryhmistä E1(08)-pojat pelasivat alempaa haastajasarjaa ja syksyllä pelit olivat melko tasaisia ja lopputuloksena tuli 2 voittoa, 2 tasapeliä ja 4 häviötä. Sarjassa oli selkeästi vielä tasoeroja, jotka sitten kevättä kohden tasoittuivat. SSBL-toiminnassa on se hyvä puoli, että sarjoja ja tasoja katsotaan uusiksi kevättä kohden, jolloin tulee tasaisempia pelejä. Keväällä E1-pojilla tulikin sitten 5 voittoa, 1 tasapeli ja 4 häviötä. Pelinopeus ja tarkkuus kasvoivat mitä pidemmälle sarja eteni.

Peliryhmistä D2(07)-pojat joutuivat kovaan kyytiin syksyllä, kun aloittivat ylemmässä haastajasarjassa. Pelitempo oli selkeästi kovempi mihin oli totuttu ja vuotta vanhempien kanssa pelaaminen kehitti myös sitkeyttä. Siitä huolimatta pojat pelasivat yllättävän tasaisia pelejä, mutta mukaan mahtui toki muutama rökäletappio. Saldona oli 2 voittoa, 2 tasapeliä ja 6 häviötä. Keväällä erot tasoittuivat ja tuloksena oli 2 voittoa, 2 tasapeliä ja 4 häviötä. Lähtökohta näihin peleihin oli, että kyyti tulee olemaan kovaa, mutta pojille painotettiin, että nyt mennään kehittyminen edellä. Pojat kehittyivät ja uusia taktiikoita hiottiin ja kehitettiin kauden edetessä. Joukkueessa riemuittiin yksittäisistä maaleista ja korostettiin joukkuehenkeä, mikä olikin peliryhmässä hyvä.

EA-liigassa pelattiin tänä vuonna yhdistettyä sarjaa 08-09 pojat. TU 08 pelasi lohkossa B ja voitti sen ylivoimaisesti. Vaikka eri ikätasot oli yhdistetty, niin silti löytyi tiukkoja pelejä. Maaliero ei sinällään aina kerro totuutta pelistä, vaan joskus loppurutistuksissa voi tulla nopeastikin useampi maali, kun pelivire on kohdillaan.

Valmennuksen painopisteet ja ensi kausi

Valmennuksessa keskityttiin tällä kaudella tekniikkatason nostamiseen kautta linjan. Pääpaino oli syöttö- ja laukaisutekniikassa. Lisäksi pelaajia kierrätettiin aikaisempaa enemmän eri pelipaikoilla, jotta pelaajat oppisivat monipuolisemmiksi ja näin pystyisivät tulevaisuudessa pelin sisällä vaihtamaan helposti pelipaikkoja. Samalla pojat ja valmennus saavat paremman käsityksen pelaajalle parhaiten sopivasta roolista.

Valmennuksessa keskityttiin ennen kaikkea pelaajien henkilökohtaisen taidon kehittämiseen sekä kannustamaan heitä itse tekemään valintoja pelin sisällä sen sijaan, että pelaajia laitettaisiin pelaamaan tarkkaan määriteltyjen taktiikoiden mukaan. Näin pojat oppivat paremmin lukemaan peliä ja pitkässä juoksussa valitsemaan yhä useammin oikean ratkaisun kussakin pelitilanteessa. Lähinnä taktisesti annetaan raamit avauspelaamiseen sekä puolustusryhmittymään ja karvaukseen.

”Ensi kaudella keskitymme mm. kiertolaukauksen ja syöttötekniikoiden hiomiseen. Lisäksi pyrimme pelaamaan paljon pienpelejä pienessä tilassa, jotta saamme kasvatettua pelinopeutta ja pelitekniikka. Tulemme myös kasvattamaan pelaajien juoksukestävyyttä sekä nopeutta ja lisäämään merkittävästi lihashuoltoa harjoituksissa”, kertoo joukkueen valmentaja Kaarlo.

Poikien määrä kasvoi kevätkaudella jo 30 pelaajaan. Tämä kausi jäi valitettavasti puolitiehen, mutta ihan ymmärrettävistä syistä. Jahka tilanne taas normalisoituu, niin toivottavasti pojat palaavat levänneinä takaisin ja päästään starttaamaan kausi 20/21 motivoituneen ja kehityshaluisen joukkueen kanssa.

Teksti Maritta Jalo ja Kaarlo Vakkilainen

p08_joukkuekuva_(3).jpg