TU P06/07 KAUSI 2019-2020

14.04.2020

Lähtökohdat

Lähtökohdat kaudelle 19/20 olivat mielenkiintoiset; P06- ja P07-joukkueet yhdistyivät yhdeksi joukkueeksi, ja sen lisäksi P07-joukkueessa ei ollut kauden alussa yhtään vakiomaalivahtia. Myös valmennus koki muutoksia, kun P06-joukkueen valmentaja Jutta sai aisaparikseen Markuksen. Markus hyppäsi kokonaan uutena mukaan ja otti vetovastuun mm 07-peleistä. Kesken kauden joukkue täydentyi myös maalivahtivalmentajalla, kun Jesse otti vastuulleen joukkueen maalivahtivalmennuksen.

Valmennuksella oli tavoitteena rakentaa ”uudelle” joukkueelle yksi yhteinen pelityyli ja samalla kehittää joukkueen ryhmäytymistä ja yhteen hitsautumista. Tälle kaudelle valmennus halusi myös lisätä vaatimustasoa ja kilpailuhenkeä, jotta harjoituksista saataisiin enemmän irti. Mukana pidettiin vielä kuitenkin joukkueen motto; tosissaan mutta ei liian vakavissaan.

Syyskausi

Syyskaudella joukkueen isona teemana oli koko kentän hyökkäyspeli. P06-joukkueen kanssa oli edellisellä kaudella rakennettu hyvä alku ja sitä alettiin viemään eteenpäin myös 07-pojille.

Avauspeli yli yksi kantavia teemoja, jota treenattiin tukemaan hyökkäyspeliä. Siinä annettiin pelaajille vaihtoehtoina ratkaisuja pallottoman pelaajan liikkumiseen ja mitä pallollisen pelaajan olisi hyvä seurata. Pallottomien pelaajien paikan haku oli yksi kehityskohteista, jossa pyrittiin paikalla seisomisen sijaan saada kentälle liikettä tuomalla ajatuksia pelaajille siitä miksi ja minne kannattaa liikkua, jotta avauspelaaminen helpottuu. Tätä treenattiin ison kentän pelin lisäksi paljon pienpeleillä, jossa jokaisen on pakko liikkua ja hakea paikkaa aktiivisesti.

Yksilötaidoissa treenattiin paljon erilaisia 1 vs. 1 tilanteita ja niissä pallon hallintaa ja suojausta. Lähtöajatuksena oli, että pelissä pallollisen pelaajan pitää pystyä pitämään rohkeasti palloa ja suojaamaan aina jos vastassa on yksi vastustaja.

Sarjassa joukkue aloitti 06 ylemmässä haastajasarjassa ja 07 alemmassa haastajasarjassa. Varsinkin 06 ylempi haastajasarja oli erittäin kovatasoinen ja vauhti oli huomattavasti kovempaa, kuin mihin esimerkiksi 07-pojat olivat tottuneet edellisellä kaudella. Tulokset eivät mairittele, mutta oli hienoa nähdä, ettei pojille tullut luovutusasennetta, vaan peli ja tuloksetkin kehittyivät peli peliltä. Ja se kovien pelien kokemus oli pommin varmasti hyödyllistä jokaiselle pojalle loppukautta varten.

07-sarjassa joukkue aloitti kauden hieman hitaasti, mutta paransi myös koko ajan kauden edetessä. Uudet pelisysteemit ja uusi valmennus varmasti vaikuttivat tähän alkukaudella, mutta kun alkushokista oli selvitty, rupesi joukkue kairaamaan paljon enemmän voittoja kuin tappioita ja lopulta sarjasijoitus syyskaudella oli hienosti lohkon 2. sija.

Kevätkausi

Kevätkaudella edelleen keskityttiin hyökkäyspeliin, mutta enemmän pienpelien ja pallonhallinnan kautta. Teemoina sellaiset asiat, kuten miten hyökkäyspäässä haetaan paikkaa ja liikutaan.

Kevätkaudella peleissä oli ilo huomata, että joukkue osoitti toden teolla kehittyneensä. 06-joukkueen kovat pelit syyskaudella toivat sitä tarvittavaa kovuutta ja röyhkeyttä, mitä vaaditaan pelien voittamiseen. Ne antoivat hyviä eväitä 06- ja 07-peleihin tuoden sinne paljon enemmän liikettä ja tehoja.

06-sarjassa rupesi tulemaan voittoja, joka toimi loistavana kannustimena pojille ja toi valtavasti lisää itseluottamusta. Ensimmäisestä viidestä ottelustaan joukkue voitti peräti neljä ja keikkui aivan lohkon kärkipaikoilla. Moni ottelu oli hyvin tasainen, joista monesti joukkue pystyikin kääntämään voiton itselleen ja kehityksen kannalta parempaa ei voisi toivoa. Lopulta sarjan katkeamisen kohdalla joukkue oli sijalla 3. vain pisteen päästä kakkossijasta.

07-sarjassa pojat jatkoivat hyvän kehityksen kaarella ja esittivät parhaimmillaan todella näyttävää peliä. Otteluihin mahtui muutama rökälevoitto, mutta myös muutama sellainen peli, jossa joukkue oli häviöllä, mutta löysi keinot nousta tasoihin ja vielä voittoonkin. Loppujen lopuksi kahdeksasta ottelusta merkattiin kuusi voittoa, yksi tappio ja yksi tasapeli ja sarjan keskeytyessä joukkue oli lohkon ykkönen.

Kauden yksittäinen nosto: maalivahdit

Tällä kaudella joukkue sai ensimmäistä kertaa valmennustiimiinsä maalivahtivalmentajan. Jesse hyppäsi kesken kauden mukaan ja oli tärkeä lisä tuomaan avaimia nimenomaan maalivahdeille pelin kehittämiseen.

Joukkueen maalivahdit ottivat uudet kuviot hienosti vastaan ja pojat ovat olleet erittäin motivoituneita kehittämään itseään. Yhdeksi teemaksi valmennus otti maalivahdeille eri tilanteiden tunnistamisen ja niissä toimimisen parhaalla katsomallaan tavalla. Samalla on pyritty kehittämään maalivahdeille tärkeitä ominaisuuksia,  kuten reaktionopeutta, liikkumista ja sijoittumista.

07-poikien maalissa tällä kaudella aloittanut Toni vaihtoi lennosta kenttäpelaajasta tolppien väliin vailla yhtään kokemusta maalivahtina olemisesta ja pojan kehitys on ollut hurjaa. Myös 06- ja 05-pojissa pelaavat maalivahdit kehittyivät hyvin kaudella ja menivät selkeästi eteenpäin pelaamisessa. Tästä on erittäin hyvä jatkaa tulevaan.

Ensi kauden tavoitteista maalivahtivalmennus nimeää yhtenä isona kattoteemana luoda TU:n maalivahdeille tunnistettavan peli-identiteetin, joka on aktiivinen, osallistuva ja hyvin pelin sisällä oleva maalivahti, kenellä on avaimet toimia tehokkaasti tilanteessa kuin tilanteessa.

Tulevaisuus

Menneellä kaudella keskityttiin hyvin vähän puolustuspelaamiseen ja ensi kaudella onkin tarkoitus ottaa siitä yksi kantava teema harjoituksiin ja peleihin. Sen lisäksi tavoitteena on tietenkin ylläpitää ja kehittää positiivista ja motivoivaa ilmapiiriä, jotta treeneistä ja peleistä saadaan mahdollisimman paljon irti myös ensi kaudella.

 

Teksti: Markus Lesonen

joukkuekuva_p0607_(2).jpg