Pelaajasta valmentajaksi - valmentajan tarina

17.09.2019

Urani Tuomarilan Urheilijoissa alkoi, kun aloitin salibandyn pelaamisen vuonna 2001 syntyneiden poikien joukkueessa noin 10 vuoden ikäisenä. Pelasin siihen aikaan myös jalkapalloa ja hetken aikaa pelasinkin jalkapalloa ja salibandya samanaikaisesti. Lopulta valitsin kuitenkin salibandyn päälajikseni noin 11 vuoden ikäisenä ja lopetin jalkapallon kokonaan.

Salibandyn vauhti ja nopeasti muuttuvat pelitilanteet kiinnostivat minua. Pelasin 2001 syntyneiden joukkueessa joitakin vuosia minkä jälkeen aloitin myös vuonna 1999 syntyneiden joukkueen mukana. Pelasin jonkin aikaa kummassakin joukkueessa, mutta lopulta jatkoin pelkästään vuonna 1999 syntyneiden joukkueessa,
koska siellä pelin tempo oli kovempi. 2018 lopetin aktiivisen pelaamisen joukkueessa, mutta edelleen käyn höntsäsäbässä kerran viikossa.

Valmennusurani alkoi Tuomarilan Urheilijoiden salibandykerhosta keväällä 2015. Pääsin kerhoon kokeilemaan valmennusta ja se tuntui omalta jutulta. Alkuun toimin pelkästään apuvalmentajana, mutta kokemuksen karttuessa otin myös päävalmentajavastuuta enemmän.

TU järjestää kesäleirejä vuosittain ja minua kiinnosti päästä kesäleirille kesätöihin. Vuonna 2015 hain ja pääsinkin kesätöihin sen vuoden leirille Espoon kaupungin kesäsetelin avustuksella. Sen jälkeen olen ollut jokaisella kesäleirillä töissä ja jokaisena vuonna saamani vastuu on kasvanut.

Viimeisimmällä leirillä kesällä 2019 olin jo leirivastaavana vastaten koko leirin toiminnasta ja suunnittelusta yhdessä muiden leirin pääohjaajien kanssa.

Vuonna 2016 aloitin päävalmentajana 2008 syntyneiden poikien joukkueessa. Joukkueen runko perustettiin säbäkerhossa käyneistä pojista, joten valmentajaksi lähteminen oli helppoa, kun suurin osa pelureista oli jo kerhovalmennuksista tuttuja.  Pikku hiljaa kerhossa valmentaminen jäi vähemmälle ja keskityin enemmän oman joukkueen valmentamiseen. Kaudella 2018-2019 toimin p08 joukkueen lisäksi 2005 syntyneiden poikien joukkueen apuvalmentajana.

Valmentaminen on antanut minulle paljon. Se on ollut tapa pysyä salibandyn parissa mukana vaikka en itse enää pelaa aktiivisesti. Olen oppinut tulemaan erilaisten ihmisten kanssa toimeen. Valmentaminen vaatii toimeen tulemista sekä pelaajien, joukkueen toimihenkilöiden että pelaajien vanhempien kanssa. Joukkueista löytyy erilaisia persoonia niin pelaajista kuin vanhemmistakin. Hyvä yhteishenki on toimivan joukkueen ydin.

Toinen tärkeä oppimani taito on ryhmän hallinta. Treeneissä on paljon pelaajia samaan aikaan. Varsinkin pienessä koulun salissa monen nuoren pelaajan valvominen ja ohjaaminen on välillä haastavaa. Vuosien varrella olen oppinut tärkeitä taitoja ryhmän hallinnasta ja ottanut omanlaisen asenteen valmentamiseen. Kolmas taito, minkä olen oppinut on roolien jako.
Treenejä vetäessä on hyvä muistaa, että niitä ei tarvitse vetää yleensä yksin. Usein minulla on apuna 1-3 apuvalmentajaa. On
tärkeä jakaa tehtäviä treenien aikana, niin itselle jää enemmän aikaa keskittyä pelaajien ja joukkueen kokonaisvaltaiseen kehittämiseen ja valmentamiseen.

2019-2020 kaudella liityin Tuomarilan Urheilijoiden johtokuntaan. Kun minua kysyttiin johtokuntaan mukaan, minulla ei ollut mitään käsitystä mitä johtokunnan jäsenenä oleminen tarkoittaa tai edellyttää. Menin ensimmäiseen kokoukseen jännityksen ja mielenkiinnon sekaisissa tunnelmissa. Nyt kun kokouksia on jo jonkin verran takana jännitys on poistunut, mutta mielenkiinto on pysynyt. Edelleen aikani menee suurimmalta osalta opetteluun, mutta johtokunta on tuonut minulle tietoa siitä, miten urheiluseura pyörii ja mitä se vaatii kehittyäkseen.

Minulle Tuomarilan Urheilijat on toiminut isossa roolissa koko lapsuuden ja nuoruuden. Aluksi seurana joka tarjosi joukkueen harrastaa. Sen jälkeen paikan, jossa sain mahdollisuuden päästä työelämään mukaan valmentamisen kautta. Oma urani seurassa jää (ainakin) katkolle tammikuussa, minkä johdosta halusinkin kertoa mitä minä olen seuralta saanut ja miksi haluan suositella seuraa myös muille. On se sitten pelaajana, pelaajan vanhempana, valmentajana tai muussa roolissa.

- Eemeli Ristikartano -

trustmekuva.png