Salibandypelaajan paras kaveri: Maila

17.12.2018

Perustietoa Mailasta

Salibandymailan valintaan tulisi vaikuttaa pelaajan pituus, pelityyli ja pelitaso. Hyvä salibandymaila on sellainen, joka sopii parhaiten pelaajan tarpeisiin ja taitotasoon.

Ensimmäinen, tärkein ja yleisin mailan valintaan vaikuttava tekijä on mailan pituus. Mailan tulisi ylettyä vähintään napaan asti ja korkeintaan rintalastan alaosaan maasta mitattuna. Puolustajan täytyy pystyä peittämään suuria alueita ja katkomaan syöttöjä, mikä on helpompaa pitkällä salibandymailalla. Harhauttelevalle hyökkääjälle, joka viihtyy lähikontaktissa mailan ja pallon kanssa, on lyhyempi maila hyvä valinta, mutta liian lyhyt maila taas rasittaa selkää.

Vähemmälle huomiolle mailan valinnassa jää usein mailan jäykkyys (flex). Tällä tarkoitetaan sitä, kuinka paljon mailan varsi taipuu laukaistessa. Mailan varsi on kuin jousi, joka antaa laukaistessa lisävoimaa laukaukselle. Käytössä olevat jäykkyydet vaihtelevat jäykästä 23mm:stä löysään 36 mm:iin. Jäykemmät mailat on tarkoitettu kokeneemmille pelaajille; löysemmillä mailoilla on helpompi saada tuntumaa palloon ja voimaa laukaukseen.

Mailan varren muodossa on myös vaihtoehtoja. Varsi voi olla muodoltaan pyöreä, ovaali tai jääkiekkomailan kaltaisesti neliskulmainen (square). Ovaalin ja neliskulmaisen varren etuna on, että maila ei pyöri niin helposti kädessä.

Aiemmin salibandymailoissa oli vaihtoehtoina perinteinen suora varsi tai uudemman teknologian taivutettu curve-varsi. Käytännössä curve-varret ovat hävinneet markkinoilta. Taivutetun curve-varren etuna on parempi vipuvarsi laukaukseen, mikä antaa laukaukselle lisää voimaa. Myös pallokontakti säilyy laukaistessa pidempään. Curve-varren heikkoutena on, että se vaatii totuttelua pallotuntuman löytämiseksi.

Usein vähemmälle huomiolle jää myös salibandymailan lapa, joka voi olla pehmeä, normaali tai kova. Pehmeämmällä lavalla syöttäminen, syötön vastaanottaminen ja pallon hallinta on helpompaa. Kovemmasta lavasta on hyötyä laukauksissa. Lavan käyryys, ns. peili ja kouru ovat riippuvaisia pelaajan pelityylistä. Käyremmällä lavalla on helpompi harhautella ja suoremmalla lavalla on helpompi toimia pelinrakentajana. Lavan peili tarkoittaa sitä, kuinka paljon lavan kulma aukeaa pystysuunnassa. Mitä enemmän lavassa on peiliä, niin sitä helpommin laukaukset lähtevät ylemmäs. Peili ja kouru vaikuttavat myös pallokontrolliin.

Salibandymailan lavan voi oikeilla välineillä vaihtaa helposti, mutta kannattaa muistaa Suomen Salibandyliiton säännöt otteluissa käytettävistä mailoista: varren ja lavan tulee olla samanmerkkisiä. Lapaa voi myös itse käyristää esimerkiksi kuuman veden avulla ja jäähdyttää viileässä vedessä. Kannattaa taas muistaa, että mailaa saa sääntöjen mukaan käyristää maksimissaan vain 3cm.

Katselmus TU P05 -joukkueen Mailoista

TU P05 -treeneissä tehdyn 15 pelaajan katselmuksen pohjalta suosituin mailamerkki oli suomalaisen valmistajan Oxdog, joka oli kuuden pelaajan valinta, viisi pelaaja oli valinnut suomalaisen valmistajan Fat Pipe -mailan, suomalaisen Exel-mailan oli valinnut 3 pelaajaa ja yksi pelaaja oli valinnut ruotsalaisen valmistajan Unihoc-mailan. Valtaosa pojista pelaa mieluummin pitkällä tai keskipitkällä mailalla ja vain kaksi pelaa lyhyellä mailalla.  Vain yksi pelaaja pelaa jäykällä (23-25 mm) mailalla, keskijäykillä (26-29 mm) mailoilla pelaa kahdeksan poikaa ja löysillä (30-36 mm) mailoilla kuusi pelaajaa. Mailan varren muoto on yleisimmin joko pyöreä tai ovaali. Ainoastaan kaksi pelaajaa pelaa neliskulmaisella mailan varrella. Mailan lapa on lähes puolella löysä ja toisella puolella normaali. Ainoastaan yksi pelaaja pelaa kovalla lavalla.

Seuraavia Mailakauppoja varten harkintaan

Seuraavan mailan hankintaa huomioiden kannattaa painaa mieleen nykyisen mailan pituus, jäykkyys, varren muoto ja lavan ominaisuudet ja niiden pohjalta harkita, onko tavoitteena jatkaa samalla tutulla ”käteen sopivalla” mailalla vai kehittää omaa pelityyliään ja -rooliaan sekä hankkia sitä paremmin vastaava maila. Vaihtoehtoja mailoissa kyllä riittää.

-Timo Pohjalainen-

Salibandymailat_2018_11.jpg